Tuulilasivakuutus Ja Kevät

Tuulilasivakuutus on hyvä olla ainakin keväisin, sillä keväisin sattuu yli 30 prosenttia enemmän tuulilasivahinkoja kuin normaalisti kertoo Ifin vanhinkotilastot.

Maaliskuussa ja huhtikuussa tapahtuu kaikkein eniten tuulilasivahinkoja, jotka syntyvät tienpinnasta lentävistä pikkukivistä. Tilastojen mukaan tuulilasiin kohdistuvia vahinkoja tapahtuu Suomessa vuosittain yli 100 000, joista kolmasosa siis noin 33000 tapausta sattuu keväisin. Tilastojen mukaan lasivahinkoja tapahtuu jo enemmän kuin törmäysvahinkoja, joten lasivakuutus haukkuu hintansa jo usein.

tuulilasi vahinko

Tässä auton tuulilasiin on iskeytynyt jotakin isompaa.

 

Vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan viime vuoden (2014) maaliskuussa sattui yli 30 % enemmän tuulilasivahinkoja kuin normaalisti. Huhtikuussa tuulilasivahingot olivat lähes yhtä yleisiä kuin maaliskuussa.

Ifin laatupäällikkö Solja Varke-Lipponen kertoo – Tänä vuonna (2015) tuulilasivahinkojen määrä on samanlainen kuin viime vuonna. Kun lumi ja jää sulavat teiden pinnoilta, mutta soraa ei ole ehditty lakaista pois, kivet sinkoilevat erityisesti kaistanvaihtotilanteissa. Lisäksi kaistojen väliin kertyy yleensä enemmän irtokiviä, jotka lentävät ja iskeytyvät monesti takana ajavan auton tuulilasiin, jos turvaetäisyyttä ei ole tarpeeksi.

– Lähes ainoa tapa suojautua tieltä lenteleviltä pikkukiviltä liikenteessä on pitää tarpeeksi välimatkaa edellä menevään autoon. Tämä voi olla tietysti vaikeaa, jos ohittava auto kiilaa eteesi ohituskaistalta liian nopeasti, Varke-Lipponen jatkaa.

Yksi syy voi olla myös se, että nykyisin eivät roiskeläpät ole enää pakolliset. Ennenvanhaan myös roiskeläpät suojasivat siltä, että kivet eivät sinkoilleet niin herkästi.

Sora on tietysi tärkeää tien pinnalla talvisin, kun on liukkaita kelejä, mutta keväisin sora ja murske muuttuu riesaksi, joka voi vahingoittaa autoja ja etenkin tuulilasia tai valoja, mutta myös maali ja peltivaurioita syntyy.

Jos kivi lentää ja aiheuttaa särön tuulilasiin, kannattaa tuulilasi korjauttaa mahdollisimman nopeasti, jotta säröt eivät pääse leviämään laajalle. Mitä huonommassa kunnossa tuulilasi on, sitä suurempi sen aiheuttama turvallisuusriski on myös liikenteessä. Keväällä aurinko myös paistaa usein, etenkin iltaisin ja aamuisin matalalta, joten huonokuntoisen ja rikkinäisen tuulilasin läpi voi olla entistäkin vaikeampaa nähdä ulos. Edellä mainitustakin syystä kannattaa korjauttaa tuulilasi, ennenkuin tapahtuu jokin vahinko.

Tuulilasivakuutus näyttäisi siis olevan yhä tarpeellisempi nykyisin ja se kannattaakin sisällyttää autovakuutus kokonaisuuteen.

Tuulilasivakuutus tietoa

  • Joissakin vakuutusyhtiöissä auton lasivakuutuksen voi ottaa erikseen, mutta yleensä/monesti se sisältyy laajaa turvaa antavaan kaskovakuutukseen. (Se ei siis sisälly yleensä esim. osakaskoon.)
  • Yleensä lasivakuutus korvaa vauriot, jotka aiheutuvat suoraan ulkoapäin ikkunalasiin osuneesta iskusta. Esimerkiksi juuri kivi sinkoutuu tuulilasiin ja rikkoo sen.