Rengaspaineiden Valvontajärjestelmä Pakolliseksi

Yksi autojen turvallisuuteen vaikuttava tekijä on tietysti auton renkaiden kunto ja renkaiden kuntoon vaikuttaa tietysti myös renkaiden oikea ilmanpaine.

Jotta rengas toimisi optimaalisesti, sen ilmanpaineen tulisi olla valmistajan suosittelema. Käytännössä kuitenkin ilmanpaineet vaihtelevat ja kuljettaja ei monesti kehtaa tarkistaa renkaiden ilmanpainetta tarpeeksi usein. Etenkin liian vähäinen määrä ilmaa renkaassa kuluttaa rengasta nopeasti ja voi aiheuttaa turvallisuusriskin.  Tästä syystä on kehitetty renkaiden paineiden seuranta järjestelmiä, joilla voidaan tarkkailla ilmainpainetta renkaissa, ilman että tarvitsee edes kumartua renkaan puoleen. Kuski voi siis nähdä rengaspaineet ohjaustaulusta.

Nyt automaattiset renkaanpaineen valvontajärjestelmät tulevat pakollisiksi uusiin henkilöautoihin marraskuussa 2014. Huom! koskee siis ensin vain henkilöautoja!

*** Päivitys 9.9.2014 – Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että rengaspaineiden valvontajärjestelmän tulee toimia ensiasennusrenkaissa ja valvontajärjestelmää ei olisi pakollista pitää toimintakunnossa jatkossa. Tämä helpottaisia ainakin omatoimista renkaanvaihtoa. Ruotsi on päätynyt tällaiseen menettelyyn. Aika näyttää siis vielä -mikä tulee lopulta suomessa käytännöksi?#?. ***

ferrarin rengas

Kaikissa uusissa autoissa on siis oltava automaattinen rengaspaineen valvontajärjestelmä. Sadattuhannet suomalaisautoilijat ajavat siis jatkossa entistä turvallisemmin ja myös heidän autojensa polttoaineenkulutukset tulevat pienenemään.

Uusi EU-direktiivi tuo automaattisen rengaspaineen valvonnan, eli TPMS-järjestelmän pakolliseksi kaikkiin uutena myytäviin henkilöautoihin. Uudistus astuu voimaan tämän vuoden marraskuun 1. päivä. Järjestelmän tulo kaikkiin uusiin henkilöautoihin tarkoittaa autoilijoille useita etuja.

Automaattisella rengaspaineen valvontajärjestelmällä (Tire Pressure Monitoring System) varmistetaan ajo-olosuhteisiin sopivat oikeat ilmanpaineet. Uudistuksella tulee olemaan merkittävä vaikutus autoilijoiden turvallisuuteen.

– Rengaspaineilla on huomattava vaikutus auton ajo-ominaisuuksiin ja renkaiden käyttöikään. Urautuneet tiet, yllättävä sivutuuli, äkkinäiset väistöliikkeet ja nopeasti muuttuvat olosuhteet ovat haasteita turvalliselle liikenteelle. Ajoturvallisuutta on mahdollista parantaa, kun rengaspaine säädetään kuormituksen ja ajo-olosuhteiden mukaan, kertoo Vianor Groupin henkilöauton renkaiden tuotepäällikkö Ville Nikkola.

Rengaspainetutkimusten mukaan arviolta jopa joka viides suomalaisautoilija ajaa vaarallisen vajaapaineisilla renkailla. Vain noin joka kolmas suomalainen on tarkistanut rengaspaineet viimeisen kuukauden aikana.

Valvontajärjestelmän avulla on mahdollista vähentää myös polttoaineenkulutusta. Kun rengaspaineet ovat kohdallaan, ajomukavuus on huipussaan ja rengas ohjautuu tarkasti sekä pyörii kevyesti polttoainetta säästäen. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin arvion mukaan polttoainetta voidaan säästää jopa 2,5 prosenttia, jos uusi järjestelmä saataisiin kaikkiin teillä liikkuviin henkilöautoihin.

Uusiin autoihin voidaan asentaa tällä hetkellä kahdenlaisia paineen seuranta järjestelmiä.

Autonvalmistajat voivat valita joko suoran tai epäsuoran TPMS-järjestelmän. Suora järjestelmä tarkoittaa sitä, että jokaiseen renkaaseen asennetaan paristokäyttöiset anturit, jotka lähettävät auton keskusyksikölle tietoa mm. renkaan paineesta ja lämpötilasta.

– Suora järjestelmä varoittaa kuljettajaa, jos jonkin renkaan ilmanpaine laskee yli 20 prosenttia asetetusta arvosta, viimeistään kuitenkin 150 kPa kohdalla, ja ilmaisee automallista riippuen myös usein sen, mikä rengas on kyseessä, Nikkola kertoo.

Epäsuora järjestelmä ei ole yhtä tarkka kuin suora ja sitä voidaan lukea vain auton liikkuessa, koska mittaus perustuu yleensä auton ABS-järjestelmän tulkitsemaan renkaan pyörimisnopeuteen ja sen muutokseen. Tämä tarkoittaa sitä että epäsuorasta järjestelmästä ei saada nykyisellä tekniikalla mitattua suoraan renkaan tarkkaa ilmanpainetta.

Auton omistaja ei voi kuitenkaan vaikuttaa järjestelmän valintaan, vaan siitä päättää valmistaja.

Katso tästä video, joka esittelee valvontajärjestelmää.

Renkaanvaihto tulee vaikeammaksi

Anturien asentaminen suoraan renkaaseen tulee olemaan autoissa ylivoimaisesti käytetyin vaihtoehto. Autonomistajille tämä tarkoittaa, että renkaanvaihto saattaa tulla teknisesti nykyistä vaikeammaksi, koska tiettyjen automallien keskusyksiköt vaativat antureiden ns. uudelleenopettamisen OBD-portin kautta mikäli sensorit vaihtuvat renkaiden sesonkivaihdon yhteydessä.

– Vianor varustaa kaikki toimipisteensä asianmukaisilla työkaluilla ja järjestää henkilökunnalle tarvittavan koulutuksen, koska kysymyksessä on erittäin iso ja osin vaikeakin muutos niin omalle väelle kuin myös asiakkaillemme, Ville Nikkola painottaa.

Valvontajärjestelmä pakolliseksi uusiin henkilöautoihin 1.11. alkaen

Vuodelta 2012 peräisin olevan EU-direktiivin mukaan TPMS-järjestelmä (Tire Pressure Monitoring System) eli rengaspaineiden valvontajärjestelmä on vaadittu vain tietyn ajoneuvoluokan autoihin. Syksystä 2014 tulee kuitenkin voimaan vaatimus, jonka mukaan kaikki uudet autot on varustettava tällä tekniikalla.

Autoalan tiedotuskeskus arvioi että vuoden 2014 aikana uuden auton ostaa noin 123 000 suomalaista. Henkilöautoja näistä on 112 000 ja pakettiautoja 11 000. Toistaiseksi EU:n rengaspaineiden valvontajärjestelmäasetus koskee vain henkilöautoja.

Uutisen lähteenä Vianor –  http://vianor.fi/rengastietoa/tpms-jarjestelma/

 

Järjestelmä tulee käyttöön siis uusiin henkilöautoihin. Turvallisuus varmasti paranee, mutta autonomistajan kustannukset siis jälleen kasvavat. Mahdollisesti renkaanvaihtoakaan ei tulevaisuudessa voi tehdä itse, sekä varmasti tuollainen järjestelmä – sen asennus ja huolto tulee aiheuttamaan lisäkustannuksia autoilijalle.

Haluatko vähentää autovakuutuksen kuluja? Katso autovakuutus.infon etusivu!