Auton Lommon Korjauksen Hinta Ja Vakuutus

Auton lommon korjaus voi tulla yllättävän kalliiksi, jolloin vapaaehtoinen kaskovakuutus yleensä haukkuu hintansa melko nopeasti.

Parkkipaikkakolarit ovat yleisin liikennevahinko mitä Suomessa tapahtuu, sillä liikennevakuutuksesta korvattavista vahingoista peräti 44 prosenttia sattuu parkkihalleissa, markettien pihoilla ja muilla pysäköintialueilla. (* Lähde: VALT, Vakuutusyhtiöiden liikennevahinkotilasto 2014.)

Erilaiset parkkipaikat ovat siis petollisen vaarallisia paikkoja, joissa kannattaa olla varovainen. Varovaisuuskaan ei aina kuitenkaan auta, sillä vahingon voi aiheuttaa myös toinen autoilija.

lommo puskurissa

Peltivauriot ja lommot on yllättävän kalliita korjata

Mitättömältä näyttävän lommon tai peltivaurion korjaaminen voi maksaa yllättävän paljon. Ifin tilastojen mukaan parkkipaikoilla sattuvien autovahinkojen korjaaminen maksaa usein jopa tuhannesta eurosta reiluun kahteen tuhanteen euroon. Joskus pienempi vaurio on tietysti edullisempi korjata.

– Vähäinenkin lommo premium-luokan auton puskurissa voi maksaa helposti yli 2000 euroa. Mitä enemmän kehittynyttä tekniikkaa autossa on, sitä kalliimmaksi vahinkojen korjaaminen usein tulee. Puskurivaurion korjauskustannuksia nostavat esimerkiksi peruutustutkan antureiden uusiminen ja puskurin maalaaminen, autovahinkotarkastuksen johtaja Eero Heino Ifistä kertoo.

Hyvä uutinen on, että peruuttamalla syntyneiden vahinkojen määrä on ollut viime vuodet lievässä laskusuunnassa. Peruuttaessa aiheutuneet kolarit ovat vähentyneet 14 prosenttia vuosien 2011 ja 2014 välillä*.

– Peruutustutkien yleistyminen näyttäisi näkyvän kolaritilastoissa. Toisaalta parkkipaikat ovat edelleen kinkkisiä paikkoja autoilijoille. Epäselvyys pysäköintialueiden etuajo-oikeuksista, kiire ja liian kapeat pysäköintiruudut ovat yleisimpiä syitä parkkipaikkakolareihin, Heino sanoo.

Ifin pysäköintiturvan sisältävät kaskovakuutukset korvaavat vahinkoja ilman bonuksen alentumista, kun tuntemattomaksi jäänyt ajoneuvo on kolhinut parkkipaikalla omaa autoa.

Jos olet syytön osapuoli, niin kaikille autoille pakollinen liikennevakuutus korvaa syyttömän kuljettajan autolle aiheutuneita vahinkoja.

Jos puolestaan olet syyllinen vahinkoon, niin ilman vapaaehtoista kaskovakuutusta joudut itse maksamaan autosi korjauksen. Tästä syystä kaskovakuutus on hyvä, sillä se korjaa syyllisen osapuolen autoon tulleita vahinkoja – siis itse aiheutettuja vahinkoja.

Kaskovakuutus korvaa myös tuntemattoman tekijän aiheuttamia vahinkoja. Yleensä kuitenkin bonukset alenevat kun joutuu käyttämään vakuutusta korjauksiin, mutta esim. Ifin pysäköintiturvassa bonus ei alene, jos vahinkon aiheuttaja jää tuntemattomaksi.

Auton kaskovakuutus kannattaa siis laittaa kuntoon, sillä sen avulla voi välttyä yhtä-äkkisiltä suurilta menoilta.